Moskou
Blijf op de hoogte en volg Fleur
02 September 2018 | Rusland, Moskou
Maanden geleden heb ik deze reis geboekt, eindeloos gewacht, en ineens is het dan zover! Het avontuur met de transmongolie express gaat beginnen! In 23 dagen vanaf Moskou door Rusland, Mongolië en China naar de eindbestemming Bejing. Een avontuur waar ik momenteel nog geen enkele weet of verwachting van heb! Ik ben erg benieuwd en laat lekker alles op me afkomen. Wat dit keer ook anders is, ik ga voor het eerst met een groepsreis. Na jaren alleen diverse landen te hebben bezocht was ik daar wel eens klaar mee... Het alleenreizen heeft veel voordelen en vrijheden, maar ook nadelen. Zo blijven de contacten vaak oppervlakkig (‘Hey where you from? Where are you going’) en het delen van mooie ervaringen of locaties is lastig in je eentje. En daarnaast leek het me ook heerlijk dat eens alles al geregeld was! Geen lonley planet mee, geen gestress mbt openbaar vervoer, boeken van hostels, etc! Follow the leader! Als eigengereid persoontje ben ik benieuwd hoe dat laatste me afgaat! Haha!
Ondanks mijn reizen ben ik nog steeds geen kei in afscheid nemen, helemaal niet als er net een hele lieve liefde in mijn leven is... dus na de nodige traantjes werd ik daarna door pap op de trein gezet. Toeval of niet, maar het leek alsof daar mijn reis wel gelijk begon, met diverse mensen praatjes gemaakt in de trein; iets wat ik normaal nooit doe! Haha! Een rugzak zal ook wel wat vragen of opmerkingen uitlokken denk ik... In ieder geval heb ik weer iemand gestimuleerd om ook lekker te gaan reizen! Ondertussen helaas er achter gekomen dat ik, mijn speciaal voor deze reis aangeschafte, jas ben vergeten! Hendig! Maar in Rusland zullen ze die ook vast verkopen!
Op Schiphol nog even wat geld gewisseld en in de rij voor de bagage drop-off. Inmiddels gaat dat bij KLM al een tijd dat allerlei vluchten met allerlei bestemmingen door elkaar kunnen inchecken. Maar tussen die honderden mensen kwam ik er achter dat ik wel achter een reisgenootje stond die dezelfde trip gaat maken! Wederom toeval!? Eerste contact is gelegd! Toffe meid! Bij de gate nog met een ander meisje gekletst en zo meteen bij de aankomst in Moskou zal ik de rest van de groep en reisbegeleidster wel ontmoeten.
Zondag 2 september
Na een prima vlucht ben ik gisteren aan het einde van de middag aangekomen in Moskou! Bij de bagageband heb ik de groep en de reisbegeleider ontmoet. Op het eerste oog een zeer gemêleerde groep van allerlei leeftijden en ook nationaliteiten (Belgisch en Duits). Daarna met een bus naar het hotel, ingecheckt en daar kregen we het welkomstpraatje. Het motto van djoser is ‘vrijheid blijheid’. Zij zorgen voornamelijk voor de organisatie van hotels, bussen en de trein. Daarnaast heb je redelijk veel ruimte om je eigen ding te doen. Dat klinkt goed!
Daar waar de meesten in het hotel bleven die avond ben ik samen met Mn nieuwe reisvriendinnetjes Bregje en Nikita Moskou in gegaan. Even wat wennen aan het metrosysteem, en na een paar tussenstops en een omweg stonden we vlakbij het rode plein! Alles is prachtig verlicht, super! Op zoek naar de welbekende “suikertaarten-kerk”. Helaas konden we het plein niet op ivm festiviteiten. Uiteindelijk hebben we hem vanaf één punt kunnen fotograferen! Yes, doel bereikt! Daarna moest ook de maag gevuld worden, het was inmiddels al een uurtje of 21:30... maar wel genoten van een laat dinertje in de stad. De metrorit naar het hotel was inmiddels snel gevonden en na een lange en vermoeiende dag Mn bedje opgezocht.
Vanochtend weer vroeg uit de veren om met zn allen een aantal metro-stations te bezoeken. Wat een pracht en praal, de stations zien er werkelijk uit als kleine musea! Super!
Na een koffietje in de stad zijn we naar het rode plein gelopen waar we kaartjes hadden gekocht voor de festiviteiten: een internationale taptoe. Drie uur gekeken naar allerlei landen die trommelden en toeterden; zelfs Nederland deed mee, inclusief klompen en ouderwetse klederdracht! Soms wat saai, maar ach, wel heerlijk toeven zo in de zon!
Inmiddels heeft mijn Duitse kamergenote Ingrid zich bij ‘ons’ aangesloten en zijn we met zn vieren door de stad en diverse parken gestruind. Het weer is super, de gebouwen zijn prachtig, overal is het schoon en de Russen zijn meer dan verwelkomend en behulpzaam. Moskou is echt een topstad!
Maar Moskou is nog maar het begin, morgen gaat voor Mn gevoel de reis pas echt beginnen! Eerst morgenochtend nog wat boodschapjes doen en dan vertrekken we naar het station voor het eerste deel van de treinreis met de transmongolie express, een rit van ongeveer 29 uur naar Jekaterinenburg.
Het schrijven en uploaden van Mn blogs zal niet altijd synchroon lopen, er zullen dagen bij zitten waar ik geen internet heb (dat zal wel even afkicken zijn). Maar goed, ik probeer elke dag te schrijven en jullie zo goed mogelijk op de hoogte te houden daar waar ik WiFi heb!
Liefs Fleurtje
03 September 2018 - 06:16
Robbert-Jan Lugard:
Geniet van deze bijzondere reis! -
03 September 2018 - 10:02
Noor:
Heel veel plezier en geniet ervan. Gr -
03 September 2018 - 10:14
Céline:
He meis, nu al begonnen aan deze bijzondere reis, wat vliegt de tijd! En extra mooi is dat er een liefde op je wacht in nederland, dat maakt het misschien nog wel indrukwekkender! Geniet daar met volle teugen! Liefs -
03 September 2018 - 14:06
Boukje:
Leuk verslag Fleur. Fijne reis en geniet er van. Doe voorzichtig -
03 September 2018 - 17:07
Bert Van Hoof:
Dankjewel voor het verslag.
Heerlijk toch als je eens geen WIFI hebt :) Geen gepiep en gefluit!
Enjoy your trip, that is all that counts. -
05 September 2018 - 14:55
Miek Koekkoek:
Wat schrijf je leuk. Heerlijk avontuur. Heb je nog een jas gekocht in Moskou? Grappig met due walrus!
Zo ga je nog van alles tegenkomen. Zoals jij ben ook ik heel benieuwd naar het volgende. -
07 September 2018 - 13:27
Carien:
Fleur, we gaan je volgen. Voor Herman zijn je verslagen ook interessant om te lezen. Heel herkenbaar denk ik.
Voor het eerst een georganiseerde reis. Even wennen maar dat gaat zeker goed komen.
Heerlijk om alles over je heen te laten komen en geen geregel te hebben.
Ga er van genieten.