Scooteren door Zuid Laos
Door: fleurtje
Blijf op de hoogte en volg Fleur
22 Juli 2010 | Laos, Pakxe
Daar ben ik weer, dit keer vanuit Pakse, in het zuiden van Laos!
De vorige keer dat ik schreef was vanuit de hoofdstad Vientiane. Hier heb ik een dag rondgefietst, wat tempels bezocht, heerlijk geluncht in een scandinavisch cafetje. Beetje de dag doorkomen, omdat ik die avond de nachtbus zou nemen. Ook ben ik even naar de dokter geweest voor mijn benen. Het zag er niet uit, zelf de Lao-people kijken en wijzen er steeds naar! Hmmm, omdat het mooi is misschien? Denk het niet... De dokter zei dat het waarschijnlijk een allergie was, en ik heb pillen en zalf gekregen. En het lijkt er op dat het er nu wat rustiger uitziet... Blijven smeren en duimen dat het ook helemaal weggaat. Ik heb er toch even foto's van genomen, voor straks voor het thuisfront!
Vientiane vond ik verder niet echt geweldig, ik had ook echt even een off-day qua mentaal... Beetje eenzaam enzo. Het kan echt van dag tot dag verschillen hier qua hoeveelheid (leuke) mensen die je tegenkomt! Maar goed, na een chat met pap en een mail met mam heb ik de knop omgezet, en in de tuktuk naar het busstation gelijk twee Belgen (Pieter en Annelies) en een Nederlandse meisje (Sandra) aangesproken die ik hoorde spreken over het 'Bolaven-gebied'. Ik wilde daar ook heen, maar had nog geen idee hoe ik daar mijn dagen zou gaan vullen. Maar na vijf minuten waren we er uit, en zouden we dat samen gaan doen! Top!
Dan de VIP-nachtbus... Wat een ervaring was dat! In Nederland heb je prima touringcars, waar je als je geluk hebt de rugleuning een eind naar achteren kan doen en misschien zelfs een voetsteun hebt. Neem dan de slaapbussen in Laos. In plaats van twee stoelen heb je aan ieder kant van het gangpad heb je twee tweepersoonsbedjes boven elkaar! De bedjes zijn ongeveer 1.65m lang, met een hard matras, maar met een kussen en een dekentje. VIP lijkt hier te betekenen: Very Inieminie People! Als je met z'n tweeen reist is dat natuurlijk prima. Maar ik reisde dus alleen, en ja hoor, ik kwam natuurlijk naast een Lao te liggen! Gelukkig een klein vrouwtje die haar tas stevig vast geklemt hield. Dacht misschien dat ik iets van haar wilde jatten, ipv dat ik zo iets zou denken! Enfin... Daar lig je dan, de bus vertrekt, en een heuse bus-stewardess (met blousje en sjaaltje!) deelt water, een chocolade pennywafel en een pepermuntje uit! En na een half uur gaat het licht uit en ga je (een poging doen om te) slapen. Opgekruld (kon niet lang uit liggen...) tegen het randje van het gangpad best redelijk geslapen. Ook wel op de andere zij, maar dan lig je echt face-to-face! Hmmm... Heb nu alleen nog beurse schouders en heupen vanwege de hardheid van het matras... Ach ja, je moet wat over hebben he!
De volgende ochtend aangekomen in Pakse waar ik Pieter, Annelies en Sandra weer zag (die zaten in een andere bus). Samen naar een guesthouse gegaan waar we een vierpersoonskamer hebben met airco, prima! Die dag hebben we gelijk een semi-automatische scooter gehuurd. Toch anders dan mijn Yamaha Neo's scootertje uit de middelbare schooltijd! Haha! Schakelen en remmen met je voeten. Duurde even voordat we het onder de knie hadden, en toen lekker op weg! Lekker rijden door het Laos-binnenland, prachtig!! We zijn naar Wat Phu geweest, een zeer oud tempelcomplex dat waarschijnlijk als blauwprint gediend heeft voor de tempels van Angkor Wat in Cambodja. Ik zal het jullie later kunnen vertellen of dit ook zo is als ik het met mijn eigen ogen gezien heb... Het was erg mooi, vooral het uitzicht. Onderweg ook nog met onze vier scooters met een pondje de Mekong overgestoken. Wat een ervaring was dat! Twee gammele kleine bootjes aan elkaar met wat planken ertussen waar je op kon staan. Een soort van Katamaran idee met een piepklein motortje! Op de terugweg moesten we zelfs midden op het water nog van bootje wisselen, geen idee waarom!
Vandaag weer met de scooter op pad gegaan, naar Tat Lo, een of andere waterval. Onderweg nog gestopt bij andere watervallen, en veel gezien. Het is echt een wat minder toeristisch gebied dat je merkt aan alle mensen die naar je lachen, kinderen die naar je zwaaien, prachtig! Uiteindelijk kwamen we na een hele rit aan op de eindbestemming... Een waterval waar bijna geen water uit viel! We waren helemaal naar de top gereden door blubberpaadjes, maar geen water! Ondanks het regenseizoen! Beetje jammer, maar het uitzicht was fantastisch!
Over dat regenseizoen gesproken, ik heb amper een bui meegemaakt. Gisteren helaas wel, binnen 1 minuut zeiknat! Gelukkig had ik mijn camera in de waterdichte tas van Sandra! Vandaag was het weer de hele dag zwaarbewolkt. En zodra het begon te spatten heb ik mijn poncho aangetrokken. Ik had expres een knaloranje poncho meegenomen, want ik kom natuurlijk uit Nederland, en daar ben ik best trots op! Maar het is ook de kleur van het boeddisme! Dus met keiharde regen, scheurend op je scooter met een flapperende oranje poncho moet er toch wel heel erg grappig uit hebben gezien!!! Een echte flying dutchman!! Maar hij kon gelukkig na tien minuten ofzo weer uit voor de rest van de dag!
Na ongeveer 300km in twee dagen te hebben gescooterd ben ik nu redelijk gaar. We hebben net heerlijk 'gegourmet', onmogelijk om uit te leggen hoe dat precies in zijn werk ging, maar wel erg lekker en spotgoedkoop! Nu dus even mijn blogje (blijven toch telkens hele epistels besef ik me!) schrijven, zo douchen, tas inpakken en morgen met de bus en de boot naar de 4000 Islands. We gaan naar een eilandje, beetje relaxen... Kijk er naar uit! Nu nog hopen dat de zon nog een beetje schijnt... (Ondanks dat ben ik gister met zware bewolking toch nog verbrand, hoe kan het ook anders...)
Ik hoop dat daar ook alles goed gaat! Tot de volgende keer!
Dikke kus
17 Juli 2010 - 16:45
Celine:
Wat een avonturen! Ik had nog niet eens op je vorige bericht kunnen reageren. En volgens mij klopt hier de datum niet, toch...? Want dit is je laatste verslag tot nu toe en staat op 6 juli, maar goed maakt niet uit. Heerlijk om te lezen, maar zou natuurlijk ook graag FOTO's willen zien!! Van je mooie benen, je ogen, je verbrande huid, nee hoor, maar misschien kan ik nog wat tips geven omtrent zalfjes, haha!! Geniet er lekker van en super dat je weer leuke mensen bent tegengekomen!
Liefs Celine -
17 Juli 2010 - 16:57
Im:
Geweldig verhaal toch Fleurtje, je kan het echt schitterend vertellen. En idd, we willen foto's zien (hoewel dat ook voor jou geldt Celientje!)!!! Fijn dat je mensen hebt gevonden waar je gave dingen mee kan doen, blijft toch spannend om elke keer vreemden aan te spreken. Maar in Australie heb je je ook prima gered, dus hier ga je het ook super vinden!
Hier alles oké, het dak zit er nog op na het stormachtige weer van de afgelopen dagen. Ik hoop dat jij mooi weer hebt op het eilandje, wees stoer, en ga dat water in!
Liefs Im -
17 Juli 2010 - 22:33
Mies:
Hee lieve Fleur, leuk verhaal weer! Thanks voor je verjaardagsberichtje! Kus -
18 Juli 2010 - 08:56
Hanneke:
Ha die Fleur, ja, ik had al het een en ander van je gehoord per telefoon (wat ik wel erg leuk vond), maar als ik het zo nu weer uitgebreid lees, blijf ik denken dat het een verslag van weken is. Wat jij allemaal niet meemaakt en ziet in zo'n korte tijd, geweldig! Geniet ervan, liefs, mam -
18 Juli 2010 - 20:27
Noelle:
Super om je belevenissen te lezen. Geniet er nog van!
Groet, Noëlle -
19 Juli 2010 - 09:12
Jose :
ik lees met veel plezier je reisverslagen, nadat ik van Anda gehoord had van de mogelijkheid je te volgen.Geweldig wat een ervaringen en wat een gewelig mooie reis ben je aan het maken.
Ik kijk uit naar het volgende verslag. Heel veel plezier nog.
Liefs Jose en Marlies -
19 Juli 2010 - 10:35
Birgit:
Hee fleurtje! Wat een verrassing vannacht om 4 uur! Dankjewel, echt heel leuk! En wat maak je veel mee daar zeg, echt geweldig! Ik zie het echt niet voor me hoe er in een bus aan allebei de kanten van de gang een tweepersoonsbed kan passen, dus ik hoop dat je daar foto's van hebt gemaakt!
En ook van je schakelscooter (?) en van je benen, lekker zeg. Weet je nou of het idd van olifanten is?
Nou geniet ervan nog, en idd als het kan: we want pictures!!
dikke kus!
19 Juli 2010 - 10:42
Judith:
Fleur,
Je vermaakt me prima met al die blogs die ik lekker kan lezen tussen de patienten door. Alleen reizen is soms ook eenzaam, maar gelukkig weer leuke nieuwe mensen ontmoet. En sterkte met je benen, maar pillen en zalfje klinkt goed ;).
x
Judith -
19 Juli 2010 - 14:24
Arthur:
Hoi Fleurtje,
Gelukkig weer zonneschijn na regen in meerdere opzichten, lees ik. Alles klinkt weer mooi en avontuurlijk.
Bij mijn vader ging het er wat stormachtiger aan toe. Een tak van een boom op zijn huis; nou ja, tak. De boom is geen kleintje en de tak woog liefst meer dan 8500 kilo. Hij stond er ongeveer onder toen hij viel, heeft niets en is zelfs niet geschrokken...
Ik ben er 2 dagen geweest om alle werkzaamheden te regelen. Het huis is nu afgedekt met een wit zeil. Bijna een kunstwerk van Cristo. Dus soms is hier ook wat te beleven.
Ik kijk weer uit naar je volgende verhaal.
Liefs. -
21 Juli 2010 - 21:32
Ellen:
Heerlijk verhaal meis! Even voor het slapengaan dacht ik.... shit! Ik heb het verhaal van Fleur nog niet gelezen! Het was hier eergisteren en gisteren wel redelijk rdukjes met boodschapjes doen en daarna de boodschapjes opeten en drinken!;-) Bedankt voor je smsje. Super lief! Alles gaat goed verder! Keep you posted. Schattie, ik gun je heel veel zon, zee en strand de komende dagen en enjoy to the maximum! Dikke kus!